Wabi-Sabi – nowy trend 2018 roku!

Wabi-Sabi jest określeniem japońskiej filozofii i epoki designu. Samo słowo Wabi oznacza prostotę, natomiast Sabi to piękno wynikające z upływu czasu. Jeszcze niedawno fascynacja krajem Kwitnącej Wiśni przejawiała się zamiłowaniem do sushi. Czy w 2018 roku przyjdzie czas na aranżację wnętrz?

Eksperci Salonów Agata podkreślają, że osoby planujące aranżacje swoich mieszkań coraz częściej poszukują niestandardowych rozwiązań i niesztampowych inspiracji. Popularne style wystroju wnętrz wciąż mają rzeszę wiernych fanów, jednak dekoratorzy muszą nadążać za bieżącymi trendami. Wabi-Sabi jest z pewnością jednym z nich.
Agata SA_Wabi Sabi (3).jpg

Niedoskonałość jest w cenie

Wabi-Sabi to cała filozofia, stojąca poniekąd w sprzeczności z dzisiejszym konsumpcjonizmem, gloryfikująca autentyczność i dopuszczająca myślenie, że nie wszystko jest i musi być idealne. Jej głównym wyróżnikiem jest docenianie tego, co stare, a przez to urokliwe. We wnętrzach w duchu Wabi-Sabi króluje zniszczone drewno, naturalne, cementowe płytki czy odbarwione marmury. Dostrzeżemy też nieidealne formy i skromne kształty.

Surowa estetyka Wabi-Sabi jest kuszącą propozycją dla wszystkich tych, którzy we wnętrzach cenią sobie naturalność, prostotę i rustykalny charakter. Gloryfikacja niedoskonałości, która przyszła do nas z Japonii, będzie zyskiwać na popularności na przestrzeni najbliższych lat

Natalia Nowak, ekspert Salonów Agata ds. aranżacji wnętrz.

Orientalne zestawienie industrialnej surowości z rustykalnymi, naturalnymi elementami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą nadać wnętrzu unikatowego charakteru.  Ponadczasowe, a jednocześnie bardzo oryginalne przestrzenie nie są jeszcze spopularyzowane, ale wiele wskazuje na to, że 2018 rok może być przełomowy. Jeśli chcemy wyprzedzać trendy i zaskakiwać gości, aranżacja w duchu Wabi-Sabi jest właśnie dla nas.

Kintsukuroi – nowe życie starych przedmiotów

O charakterze wnętrz często decydują detale i subtelne dodatki. Niedoskonałość, skromność
i autentyczność mogą się przejawiać w podejściu do tych elementów wystroju, które
w normalnych warunkach zostałyby przez nas wyrzucone. Jeśli masz ulubioną misę bądź wazę, która uległa zniszczeniu, nie rezygnuj z niej, tylko wydobądź nowe piękno. Kintsukuroi to stara, japońska sztuka naprawiania  potłuczonej ceramiki przy pomocy laki z dodatkiem sproszkowanych metali szlachetnych. W efekcie takich działań powstaje dodatkowo przyozdobiony przedmiot, który idealnie dopełni wnętrze w duchu Wabi-Sabi.

Perfekcyjne, bo katalogowe

Często gloryfikujemy perfekcjonizm. Filozofia Wabi-Sabi uczy nas, że i my, i nasze wnętrza nie muszą być idealne, bo liczy się naturalność.

Często podkreślamy, że wnętrza prezentowane w Salonach mają spełniać funkcję inspiracyjną. Chcemy pokazywać, jak można łączyć kolory, jak prezentują się meble w różnych aranżacjach oraz jaki efekt możemy osiągnąć dzięki dodatkom. Jednak nie zapominajmy, że najważniejsze jest to, aby aranżacja mieszkania odzwierciedlała nasz styl i charakter. Nie musimy kopiować katalogów, aby wnętrze było wyjątkowe

Natalia Nowak, ekspert Salonów Agata ds. aranżacji wnętrz.

Bez względu na to, czy lubimy proste, naturalne formy i bliska jest nam filozofia gloryfikująca magię wynikającą z upływu czasu, czy wolimy futurystyczne bryły i nowoczesne kształty oraz materiały, jedna prawidłowość pozostaje bez zmian – miejsce, w którym spędzamy znaczną część naszego czasu powinno być takie jak my.
Agata SA_Wabi Sabi (1).jpg

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 23 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A..jpg

Agata SA_Wabi Sabi – nowy trend 2018 roku!_27.11.docx