Tego lata pogoda zdecydowanie nas rozpieszcza. Warto wykorzystać te długie, ciepłe wieczory i spędzać je w gronie znajomych. Nie od dziś wiadomo, że najkrótsza droga do serc naszych bliskich prowadzi przez żołądek. Idealnie się składa, gdyż właśnie teraz dostępnych jest wiele sezonowych warzyw oraz owoców. By ułatwić planowanie wakacyjnych posiłków, przygotowaliśmy trzy smaczne i proste przepisy, które sprawią, że gotowanie będzie nie tylko niezwykle przyjemne, ale przede wszystkim zdrowe oraz bogate w mnóstwo witamin! Zaskoczmy swoich przyjaciół nie tylko smakiem, ale również letnią aranżacją stołu – o wskazówki w tym zakresie poprosiliśmy ekspertów Salonów Agata.
Sałatka z mozzarellą i grillowaną piersią z kurczaka z sezonowymi warzywami
Do jej przygotowania potrzebujemy:
- 300 g sałaty\rukoli
- 250 g piersi z kurczaka
- 2 średnich pomidorów
- 2 ogórków
- 150 g mozzarelli
- kilka listków bazylii
- jednej łyżki musztardy
- jednej łyżki octu balsamicznego
- jednej łyżki miodu
Rozpoczynamy od umycia i pokrojenia kurczaka w kostkę. Dodajemy ulubione przyprawy i wrzucamy mięso na patelnię grillową. Warto, by była ona zabezpieczona specjalną, zapobiegającą przywieraniu powłoką. Idealnie sprawdzą się te z Salonów Agata, dostępne w różnych wielkościach i wzorach. Mięso smażymy do uzyskania złocistego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia. Czas na przygotowanie warzyw. Zaczynamy od ich umycia. Następnie rwiemy na drobne kawałki sałatę lub rukolę, do tego dodajemy pokrojone świeże pomidory, gruntowe ogórki i bazylię. Sałatkę podajemy na dużych, płaskich talerzach lub miskach. Wyłóżmy na nie warzywa, następnie pokrojoną w plastry mozzarellę i ostudzoną pierś z kurczaka. Niech całość zwieńczy słodko-wytrawny dressing na bazie musztardy, octu balsamicznego i miodu. Pyszny oraz zdrowy obiad gotowy!
Sorbetowe lody arbuzowe
Do ich przygotowania będziemy potrzebować:
- 1 dużego arbuza
- 250 ml zimnej wody
- gałązki świeżej mięty
Arbuza kroimy na pół i wydrążamy z niego miąższ. Następnie przekładamy go do dużej, plastikowej lub stalowej miski. Do jej zawartości wlewamy szklankę zimnej wody. Całość blendujemy i przekładamy do pojemnika. Wkładamy go na 3 godziny do zamrażarki, by nasz sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję. Gdy sorbet jest już gotowy, przekładamy go do szklanych pucharków. W Salonach Agata dostępnych jest wiele ciekawych propozycji, które pięknie zaprezentują się na stole. Znajdzie się coś dla tych, którzy uwielbiają prostotę, jak i tych, którzy szukają bardziej oryginalnych wzorów. Dla podkreślenia smaku oraz wzmocnienia orzeźwienia, przysmak podajemy ze świeżą miętą.
Domowa lemoniada z cytrusów z miętą
Do jej przygotowania potrzebujemy:
- 2 sporych cytryn
- 1 litra zimnej wody
- 3 łyżek miodu / cukru trzcinowego
- gałązki świeżej mięty
Zacznijmy od zorganizowania wysokiego dzbanka lub specjalnego słoju z kranikiem. Następnie dokładnie umyjmy dwie spore cytryny i wyciśnijmy z nich sok. Idealnie sprawdzi się do tego wyciskacz do cytrusów.
Wyciskacz, wykonany z tworzywa sztucznego, to praktyczny element wyposażenia kuchni. Ułatwia, a także przyspiesza przygotowanie soków czy koktajli. Pojemniczek z miarką zapobiega przedostawaniu się pestek do naczynia, a wygodny uchwyt i dzióbek ułatwiają wlewanie płynu.
Natalia Nowak, ekspertka ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata
O Agata S.A.:
Agata S.A. to polska sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 32 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.
Więcej o Agata S.A: www.agatameble.pl