W wystroju wnętrz Święta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z jajkami, zajączkami, oraz pięknie ozdobionymi stroikami z atrybutami wiosny. Te dodatki są znakomitym uzupełnieniem rodzinnej atmosfery i słonecznej pogodą.
Przed Wielkanocą życie rodzinne ogniskuje się w kuchni. Wszyscy chcemy, by potrawy wielkanocne były dopracowane w najdrobniejszych szczegółach. Na świątecznym stole najczęściej pojawiają się jajka pod różnymi postaciami i tradycyjny żurek. Nie może też zabraknąć babki drożdżowej i wielkanocnego mazurka.
Świąteczna kuchnia
Zazwyczaj do pieczenia ciast i ciasteczek używamy blach prostokątnych i kwadratowych. W święta potrzebujemy także specjalnej foremki do babki drożdżowej, ale dodatkowo możemy pokusić się o ciekawą odmianę i jedno lub dwa ciasta przygotować w bardziej unikalny sposób. Inspiracją mogą być silikonowe foremki, np. w kształcie wielkanocnego zająca, dzięki którym nasze ulubione ciasto będzie nie tylko wyjątkowo smakować, lecz także efektownie wyglądać na wielkanocnym stole. Silikon ma także tę zaletę, że podczas pieczenia ciasto na pewno do niego nie przywrze i po wyciągnięciu z formy zachowa swój kształt.
Stół wielkanocny i nie tylko
Ciekawych pomysłów na przyozdobienie świątecznego stołu jest bardzo dużo. Wielkanocny stroik możemy umieścić na środku i otoczyć go gałązkami bazi. Powinno się w nim znaleźć miejsce na kolorowe pisanki i baranki cukrowe. Oprócz nich, możemy urozmaicić wygląd stroika gotowymi ozdobami. Bardzo pomocne mogą być dekoracje w kształcie jajek i zajączków, umocowane na długich, drewnianych patyczkach. Takie ozdoby optycznie powiększą stroik. Jeśli udekorujemy stół i nie wykorzystamy wszystkich ozdób, tego rodzaju dekoracjami możemy też przyozdobić doniczki i wazony z kwiatami, a także szafki i półki w jadalni czy pokoju dziennym. Atmosfera świąt wielkanocnych będzie wtedy wyczuwalna w całym mieszkaniu.