W nowoczesnych wnętrzach jadalnia często przybiera postać umownie wydzielonej przestrzeni, zlokalizowanej na granicy kuchni i salonu. Szczególnie w mniejszych mieszkaniach na jej aranżację nie ma zbyt dużo miejsca, dlatego rolę jadalni zaczyna pełnić barek. Podpowiadamy,...
Najczęściej barek projektuje się jako przedłużenie blatu kuchennego lub część wyspy czy półwyspu kuchennego. W niektórych mieszkaniach konieczne bywa postawienie w tym celu specjalnego murka. Przestrzeń jadalniana, którą w ten sposób wydzielimy, powinniśmy urządzić w taki sposób, by umożliwiała spożywanie posiłków w komfortowych warunkach oraz dobrze komponowała się z wystrojem zarówno kuchni, jak i salonu.
Na pograniczu stref
Sposób aranżacji barku zależy od ilości wolnej przestrzeni, jaką w tym celu jesteśmy w stanie wygospodarować. W małych wnętrzach najlepszym miejscem na barek jest wyspa kuchenna. Od strony kuchni blat pełni funkcję przestrzeni roboczej do przygotowywania posiłków, a od strony salonu – praktycznego stolika, przy którym zmieszczą się dwa lub trzy krzesła barowe. Jeśli dysponujemy większą przestrzenią, możemy pomyśleć nad aranżacją barku jako dodatkowego blatu, umieszczonego prostopadle do linii szafek kuchennych. Wtedy krótszy bok barku przylega do ściany, a po obu stronach dłuższego ustawiamy krzesła barowe.
Już na etapie projektowania barku, warto pomyśleć o tym, które krzesła barowe będą najlepiej pasować do naszego wnętrza. W strefie otwartej hokery stają się ważnym elementem aranżacji całej przestrzeni. Jeśli chcemy, by ich design bardziej nawiązywał do wystroju kuchni, powinniśmy wybrać model z tworzywa sztucznego z dobrze wyprofilowanym siedziskiem i oparciem. Takie hokery, jak SOUL czy DISCO będą pasować do każdego wnętrza i nie zajmą też wiele miejsca. Natomiast jeśli dysponujemy większą ilością przestrzeni i chcemy, by krzesła barowe były bliższe stylistyce mebli wypoczynkowych w salonie, powinniśmy zwrócić uwagę na modele obite ekoskórą, takie jak JOWISZ, SATURN, WENUS czy URAN. Miłośnikom nowoczesnego designu i odważniejszych kształtów, na pewno przypadną do gustu hokery LORD i HILTON – radzi Angelika Anusiewicz-Bochenek, ekspert z sieci salonów Agata.
Wysokości, szerokości, odstępy
Kiedy przystępujemy do realizacji projektu naszego barku, pamiętajmy także, że blat, przy którym będziemy spożywać posiłki, powinien posiadać odpowiednie wymiary. Niezależnie od tego, czy planujemy wykorzystać wyspę, półwysep kuchenny, czy zaprojektować barek na zamówienie, blat powinien znajdować się na wysokości ok. 110 cm nad podłogą. Jeśli krzesła barowe będą stać po jednej stronie, jego głębokość musi wynosić przynajmniej 50 cm, a jeśli po dwóch – minimum 70-80 cm. Pamiętajmy też, że jedna osoba potrzebuje dla siebie ok. 60 cm szerokości blatu, by spożyć posiłek w komfortowych warunkach.
Jeśli blat barku znajduje się między 105 a 110 cm nad podłogą, to optymalna wysokość siedziska krzesła barowego wynosi 80-85 cm. Jednak np. osobom bardzo wysokim wygodniej będzie siedziało się na niższym pułapie. Natomiast dzieci muszą siedzieć nieco wyżej. Żeby znaleźć rozwiązanie optymalne dla swojej rodziny, przed zakupem krzeseł barowych powinniśmy sprawdzić, czy odpowiada nam wysokość i zakres regulacji siedziska tych modeli, które nas interesują. Modele z krótkimi oparciami, jak np. LORD czy HILTON w postaci złożonej mają wysokość w granicach 70 cm, a po rozłożeniu ok. 90 cm. Wysokość bazowa krzeseł barowych z wyższymi oparciami zaczyna się od ok. 80 cm, a po regulacji sięga nawet 111 cm, jak w przypadku hokerów WENUS czy MERKURY - dodaje ekspert z sieci salonów Agata.