„Życie to piękna i niekończąca się podróż w poszukiwaniu idealnej filiżanki kawy” – mówi włoskie przysłowie. Lekka goryczka, charakterystyczny aromat i solidna dawka kofeiny przyciągają zarówno jej koneserów, jak i tych, którzy chcą spędzić czas na przyjacielskich pogaduszkach. Jak przenieść klimat ulubionej kawiarni w domowe zacisze? Podpowiadają eksperci marki Agata.
Własny coffee bar to nie tylko sposób na pyszną kawę w domowym wydaniu – to także miejsce na poranny rytuał, który porządkuje poranek lub umila popołudnie. Aby go urządzić, nie potrzebujesz osobnego pokoju ani ogromnej kuchni.
Gdzie urządzić domowy coffee bar?
Jeśli dysponujesz dużym, kuchennym blatem, po prostu wydziel na nim strefę na ekspres i akcesoria. To rozwiązanie docenisz, jeśli parzysz kawę do śniadania, bo sięgając po poranne espresso, jednocześnie przypilnujesz smażących się naleśników. Nie masz tyle miejsca na blacie? Przyda Ci się wolnostojący barek na kółkach, nazywany czasem „pomocnikiem kuchennym”.
– Dzięki wbudowanym schowkom zapewnia on dodatkowe miejsce do przechowywania kawy, spieniacza lub syropów smakowych. W razie potrzeby z łatwością można go przesunąć z kuchni do salonu, by zaparzyć i podać kawę jak profesjonalny barista. Efektownie zaserwowane caffe americano lub cappuccino zrobi wrażenie, więc goście poczują się jak w prywatnej kawiarni – doradzają eksperci marki Agata.
Brak ekspresu to nie problem
Smak kawy zależy nie tylko od gatunku ziaren, ale i od sposobu jej przygotowania. Jeśli nie posiadasz w domu ekspresu, ale masz zamiłowanie do mocnych smaków, przygotuj kawę jak prawdziwy Włoch — w tzw. kawiarce.
– Kawiarka to idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią mocniejszy smak i aromat kawy, ale nie chcą inwestować w ekspres – podkreśla ekspert sklepów Agata. – Jest nieduża, łatwa w obsłudze i daje naprawdę intensywny efekt, w sam raz na poranny rozruch.
Jeśli lubisz przygotowywać kawę w ogrodzie, w podróży lub pod namiotem, sięgnij po zaparzacz. Wystarczy gorąca woda, chwila cierpliwości i odpowiednio zmielone ziarna, by uzyskać napój o łagodnym smaku i bogatym aromacie. A ten zachwyci jeszcze bardziej, jeśli samodzielnie zmielisz ziarna. Najlepiej w młynku elektrycznym ze stalowymi żarnami, które są trwałe i posłużą latami bez utraty jakości mielenia.
Jeśli masz ochotę na coś bardziej mlecznego, wisienką na Twoim kawowym deserze niech będzie puszysta pianka. Z łatwością przygotujesz ją z pomocą ręcznego spieniacza do mleka.
Małe dodatki — wielka przyjemność
Czym różni się zwyczajne miejsce do przygotowywania kawy od prawdziwego kącika kawowego? Jak tłumaczą eksperci Agaty — chodzi o atmosferę, która sprawia, że przygotowanie kawy to istny rytuał dla zmysłów. Podpowiadają, by strefę kawosza udekorować m.in. z pomocą girland świetlnych. Umieść je w oknie lub na półkach, by zapewnić we wnętrzu przytulny nastrój. Do tego warto sięgnąć po tematyczne plakaty w ramkach, które podkreślą charakter małego, kawowego imperium. Nie zapomnij też o pojemnikach na przyprawy. Kardamon, wanilia lub cynamon sprawią, że każda kawa będzie smakować wyjątkowo.
Kawa pięknie podana
Kawa z założenia ma dodawać energii, ale to nie znaczy, że masz ją pić w pośpiechu. W kąciku przygotuj miejsce na swoje ulubione filiżanki, ceramiczne kubki i szklanki z podwójną ścianką w różnych kształtach. Pamiętaj o takich detalach jak cukiernica czy pojemnik na mleko. Niech Twoja przerwa na kawę stanie się chwilą na złapanie oddechu i poukładanie myśli. Urządź swój kawowy kącik tak, aby delektować się jej smakiem i zapachem. W ofercie Agaty znajdziesz sporo produktów dla miłośników przygotowywania kawy.